Site icon Virtono.ro Blog

Tutorial WordPress – Instalarea manuală a WordPress pe un VPS

Instaleaza WordPress pe un VPS cu linux CentOS 7

Acest tutorial face parte dintr-o serie de articole despre WordPress:

  1. Înțelegerea WordPress
  2. Instalarea și configurarea WordPress pe VPS cu Panou de Control (cPanel/Plesk)
  3. Instalarea manuală a WordPress pe un VPS
  4. Navigarea în tabloul de bord WordPress
  5. Publicarea conținutului
  6. Instalarea pluginurilor WordPress
  7. Instalarea temelor WordPress
  8. Optimizarea performanței WordPress
  9. Păstrarea WordPress în siguranță

Ar trebui să încercați acest tutorial obținând un Cloud VPS de aici. Acest lucru vă va ajuta să vă familiarizați cu instalarea Linux și WordPress.

Vom folosi un Centos Server gol pentru a instala WordPress manual. Dacă doriți ca acest proces sa fie mai simplificat si cu mai putine batai de cap, puteți consulta articolul precedent din această serie.

Condiții prealabile

Înainte de a începe cu acest ghid, există câțiva pași care trebuie parcurși mai întâi.

Veți avea nevoie de un server CentOS 7 instalat și configurat cu un utilizator non-root care are privilegii sudo.

În plus, va trebui să aveți un stack LAMP (Linux, Apache, MySQL și PHP) instalat pe serverul dvs. CentOS 7. Dacă nu aveți aceste componente deja instalate sau configurate, puteți urma pașii de mai jos,iar dacă le aveți instalate, puteți trece mai departe la instalarea WordPress.

Instalarea LAMP: Puteți utiliza acest tutorial pentru a face acest lucru.

Când ați terminat cu acești pași, puteți continua cu instalarea WordPress.

Instalarea WordPress pe CentOS

PASUL 1 – Creați o sursă de date MySQL și un utilizator pentru WordPress

WordPress rulează pe baza de date relațională pentru a controla atat informațiile site-ului cat și utilizatorii săi. Avem instalat deja MariaDB (o versiune imbunatatita MySQL), care poate oferi aceste caracteristici, dar trebuie să creăm o bază de date și un consumator pentru ca WordPress să funcționeze.

Pentru început, conectați-vă la contul root (administrativ) MySQL pur și simplu prin emiterea acestei comenzi:

mysql -u root -p

Vi se va solicita parola setată pentru contul principal setata la instalarea MySQL. Odată ce parola este trimisă, vi se va furniza un prompt de comandă MySQL.

În primul rând, vom crea o nouă bază de date pe care WordPress o poate controla. O puteți numi cum doriți dumneavoastra, insa eu voi folosi numele „wordpress” pentru acest exemplu.

CREATE DATABASE wordpress;

Notă: Fiecare declarație sau comandă MySQL trebuie să aibă ca punct și virgulă (;), prin urmare verificați dacă acest lucru este prezent în cazul în care întâmpinați probleme.

Apoi, vom crea un cont nou MySQL pe care îl vom folosi exclusiv pe noua bază de date WordPress. Crearea bazelor de date și a conturilor cu funcție unică poate fi benefică, deoarece permite un control mai bun al permisiunilor și al unor nevoi de securitate suplimentare.

Voi denumi noul cont wordpressuser și îi voi atribui acestuia parola „parolă”. Ar trebui să utilizați un cont diferit, deoarece aceste exemple nu sunt foarte sigure.

CREATE User wordpressuser@localhost IDENTIFIED BY ‘password’;

În acest moment, aveți o sursă de date și un cont de utilizator, fiecare conceput special pentru WordPress. Cu toate acestea, utilizatorul nu utilizează baza de date. Trebuie să conectăm ambele componente în mod colectiv, acordând utilizatorului accesul la baza de date.

GRANT ALL PRIVILEGES ON wordpress.* TO wordpressuser@localhost IDENTIFIED BY ‘password’;

Acum, când o persoană folosește baza de date, trebuie să eliminăm privilegiile, astfel încât MySQL să fie la curent cu modificările recente ale privilegiilor pe care le-am făcut:

FLUSH PRIVILEGES;

Odată ce aceste instrucțiuni au fost executate , putem ieși din promptul de control MySQL tastând:

exit

Acum ar trebui să reveniți la promptul de comandă SSH obișnuit.

PASUL 2 – Instalați WordPress

Înainte de a descărca WordPress, în prezent există un modul PHP pe care oamenii trebuie să îl instaleze pentru a se asigura că funcționează corect. Fără acest modul, WordPress nu va putea niciodată să redimensioneze imaginile pentru a crea miniaturi. Putem obține acel pachet direct din depozitele implicite ale CentOS folosind yum:

sudo

Acum trebuie să repornim Apache pentru a recunoaște noul modul :

sudo service httpd restart

Acum suntem pregătiți să descărcăm și să instalăm WordPress de pe site-ul proiectului. Din fericire, grupul WordPress leagă întotdeauna cea mai nouă versiune stabilă a programului lor de software la aceeași adresă URL, astfel încât să putem obține cea mai actualizată ediție de WordPress tastând aceasta:

cd ~
wget http://wordpress.org/latest.tar.gz

Aceasta va descărca un fișier arhivat care conține toate fișierele WordPress de care avem nevoie. Putem dezarhiva fișierele arhivate pentru a reconstrui directorul WordPress cu tar:

tar xzvf latest.tar.gz

Veți avea un director numit wordpress în folderul home. Putem finaliza instalarea transferând documentele dezarhivate în documentul root Apache, unde ar putea fi oferita vizitatorilor site-ului nostru. Putem transfera fișierele noastre de date WordPress acolo cu rsync, care poate păstra permisiunile implicite ale fișierelor:

sudo rsync -avP ~ / wordpress / / var / www / html /

rysnc va copia în siguranță tot conținutul din directorul pe care l-ați dezarhivat în root la /var/www/html/ . Cu toate acestea, trebuie totuși să punem un folder in care WordPress să stocheze fișierele încărcate. Putem face acest lucru cu ordinul mkdir:

mkdir /var/www/html/wp-content/uploads

Acum trebuie să atribuim dreptul de proprietate și permisiunile documentelor și folderelor dvs. WordPress. Acest lucru crește protecția, permițând în același timp WordPress să funcționeze conform cerintelor dumneavoastra. Pentru a face acest lucru, vom folosi chown pentru a acorda posesia consumatorului și grupului Apache:

sudo chown -R apache:apache /var/www/html/*

Cu această modificare, serverul web poate crea și modifica fișiere de date WordPress și ne poate permite, de asemenea, să încărcăm conținut pe server.

PASUL 3 – Configurați WordPress

Majoritatea configurației necesare pentru a utiliza WordPress va ajunge să fie finalizată printr-o interfață de internet . Cu toate acestea, trebuie să facem unele funcții din colecția de comenzi pentru a ne asigura că WordPress se poate conecta la sursa de date MySQL pe care oamenii au creat-o pentru aceasta.

Începeți prin a intra în directorul root Apache unde ați instalat WordPress:

cd /var/www/html

Fișierul principal de configurare pe care se bazează WordPress se numește wp-config.php. Un exemplu de fișier de configurare care se potrivește în principal cu setările de care avem nevoie  în mod implicit. Tot ce trebuie să facem este să îl duplicăm în locația implicită a fișierului de configurare, pentru ca WordPress să poată identifica și utiliza fișierul:

cp wp-config-sample.php wp-config.php

Acum că avem un fișier de configurare pe care să-l folosim, să îl deschidem într-un editor de mesaje text:

nano wp-config.php

Singurele ajustări pe care trebuie să le facem fișierului sunt parametrii care păstrează informațiile bazei noastre de date. Va trebui să descoperim secțiunea intitulată MySQL configurations și să schimbăm variabilele DB_NAME, DB_USER și DB_PASSWORD pentru a ne asigura că WordPress să se conecteze corect și să se autentifice la sursa de date pe care am creat-o.

Completați valorile parametrilor cu informațiile pentru baza de date pe care ați creat-o. Va arăta astfel:

// ** Setările MySQL – Puteți obține aceste informații de la compania dvs. de găzduire ** //
/ ** Numele sursei de date pentru WordPress * /

define(‘DB_NAME’, ‘wordpress’);

/ ** Numele utilizatorului bazei de date MySQL * /

define(‘DB_Consumer’, ‘wordpressuser’);

/ ** Parola bazei de date MySQL * /

define(‘DB_PASSWORD’, ‘password’);

Acestea sunt singurele modificari pe care ar trebui să le faceti, deci salvati și închideți documentul dacă ați terminat.

PASUL 4 – Configurare completă prin interfața de retea

Acum, că aveți fișierele configurate și programul software este configurat, puteți finaliza instalarea WordPress prin interfața de retea. În browserul dvs., navigați la numele de domeniu al serverului sau la adresa IP publică generală:

http://server_domain_name_or_IP

Mai întâi, va trebui să alegeți limba cu care doriți să faceti instalarea WordPress.

După ce alegeți limba și pur și simplu faceți clic pe Continue. Vi se va prezenta pagina web de construcție inițială WordPress, unde veți genera un cont de administrator scurt:

Completați informațiile pentru site-ul web și contul administrativ pe care intenționați să le creați. Dacă ați terminat, dati click pe Install WordPress in partea de jos pentru a continua.

WordPress poate confirma configurarea și vă poate cere să vă conectați cu conturile pe care le-ați creat:

Pentru a păstra, apăsați butonul Log In din partea de jos, apoi completați numele de utilizator și parola administratorului:

După ce accesați Sign In , vi se va oferi noul dvs. tablou de bord(dashboard) WordPress:

Felicitări! Ați instalat cu succes WordPress!

În continuare: Navigarea în tabloul de bord WordPress

Exit mobile version