Într-un tutorial anterior am prezentat o metodă de instalare a framework-ului Laravel, dar am prezentat doar instalarea de bază. Laravel mai conține pachete care se instalează cu npm, dar pachete de hosting shared nu oferă acces la această comandă din consola implică. Unul dintre aceste pachete este Laravel Jetstream, un kit de pornire pentru dezvoltarea aplicației Laravel. Oferă autentificare, înregistrare, al doilea factor de autentificare, API și multe altele. Mai multe detalii legate de Laravel Jetstream sunt disponibile aici.
Instalarea acestui pachet o facem folosind comanda:
composer require laravel/jetstream
Apoi alegem direcția proiectului, mai exact avem de ales ce folosim: Livewire sau Inertia. Livewire este preferatul celor axați pe PHP, în schimb ce Inertia este preferatul celor axați pe Javascript. Aceste două pachete oferă interactivitate. În funcție de preferințe folosim una din cele două comenzi de mai jos.
php artisan jetstream:install livewire
Folosind comanda de mai sus instalam JetStream cu Livewire, iar, desigur, folosind comanda de mai jos instalam Jetstream cu Inertia.
php artisan jetstream:install inertia
Indiferent de pachetul ales o să avem de folosit npm, iar folosirea managerului de pachete npm pe un hosting shared (cPanel) pentru instalarea Laravel este disponibilă doar după ce facem o nouă aplicație NodeJS din cPanel.
Pentru a face acest lucru pur și simplu folosim căsuța de căutare a cPanel-ului, căsuță în care scriem „NodeJS”. Apăsăm pe „Setup NodeJS App”, apoi o să vedem o pagină în care pur și simplu selectăm domeniul pe care o să folosim acel Laravel, apoi calea către Laravel.
Necesită date valide, iar pentru a trece la următorul pas am introdus datele reale, tocmai, de aceea, o să cenzurăm o anumită parte irelevantă tutorialului.
A se observa ajutorul pe care ni-l oferă cPanel, practic ne spune ce comandă să introducem în consolă, introducem comanda respectivă, apoi putem să folosim comanda npm. Folosim comanda respectivă, apoi avem acces la npm. În ultima poză se poate observa inexistenta comenzii npm în exteriorul mediului virtual.
Dacă am configurat corect aplicația NodeJS din cPanel în acest moment avem acces la npm și suntem în folderul Laravel, tocmai, de aceea, putem continua instalarea Laravel Jetstream.
npm install
npm run dev
php artisan migrate
Gata! Instalare completă! Mai multe detalii legate de dezvoltarea unei aplicații bazându-te pe Laravel JetStream apasă aici.